Terug

DGA Network Lid bouwbedrijf WEEVER in het nieuws!

11/08/16

Weever Stadsoase

Afgelopen weken is DGA Network lid WEEVER veelvuldig in het nieuws geweest met de 'do it yourself' Stadsoase in Utrecht. Vanaf juli gaan studenten onder begeleiding van medewerkers van bouwbedrijf WEEVER het drie etages tellende schoolgebouw transformeren tot multifunctioneel wooncomplex

Er komen in totaal 216 studentenkamers van 16 tot 20 m2, verdeeld over de bestaande vier vleugels. De studenten hebben straks per woonlaag  - zo’n 22 kamers - een grote gezamenlijke keuken, vier douches en minimaal vijf wc’s tot hun beschikking. De kamerhuur bedraagt 240 tot 340 euro (exclusief servicekosten) - voor Utrechtse begrippen spotgoedkoop. De studenten die meewerken, krijgen tien procent korting op de huur. Ook leuk: de centraal gelegen, kuilvormige aula biedt ruimte voor feestjes en kleinschalige evenementen. Op de begane grond is verder ruimte voor allerlei bedrijvigheid (3500 m2).

Baanbrekend in uitvoering

Bijzonder, beter gezegd baanbrekend, is ook de wijze van uitvoering. Die opent nieuwe - en dan met name haalbare en betaalbare - perspectieven voor gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers voor een nijpend probleem.

Want overal, en met name in de Randstad, staan vele vierkante meters kantoorruimte jaar na jaar te verstoffen, zegt Jelle Weever, directeur van WEEVER bouw b.v.. "Er zijn te veel meters gebouwd.” Al die leegstaande kantoorkolossen - op zich prima panden waar niks mee mis is - ombouwen tot woningen waar juist gebrek aan is, klinkt simpel. "Maar dat is het niet. Ombouwen kost geld en dat moet zich terugverdienen. Dan treedt de zogenoemde ‘circle of blame’ in werking. Want wie draait op voor de kosten, de huurder of de verhuurder?”

Creatieve oplossingen

Voor appartementen in het duurdere segment is de ligging, vaak aan de rand van de stad, niet ideaal. Net als de uitstraling van zulke panden, die niet echt huislijk te noemen is. Een aantal investeerders zag wel heil in het creëren van studentenhuisvesting in het leegstaande schoolgebouw. En bedacht creatieve oplossingen om meer betrokkenheid te creëeren en het project zo rendabel mogelijk te maken. Een daarvan is de zelfwerkzaamheid van de studenten, die straks eigenhandig hun gipswandjes gaan plaatsen. Door mee te klussen verzekeren zij zich van zeer betaalbare woonruimte voor de komende jaren. WEEVER kreeg de klus. En pakte de uitdaging om met haar gespecialiseerde bouwteam samen te gaan werken met studenten en wijkbewoners met beide handen aan. (bron en voor meer informatie: http://www.weever.nl/weever/kantoortransformatie/de-stadsoase/)

Zowel de NOS, RTL-Z als RTV Utrecht hebben bericht over dit project, klik op de linkjes om er meer over te lezen. Onderstaand nog 2 reportages over dit bijzondere project.

Reportage NOS    Artikel RTV Utrecht     Artikel Cobouw.nl

 

 

Reportage NOS over WEEVER De Stadsoase Utrecht

Reportage RTL Z

Het bestuur

DGA Network Nederland

Stuur een mail