Terug

Beleggen in whisky

15/12/16

Scotch Whisky International

Tijdens de DGA Network bijeenkomst van 8 december heeft Machiel Jimmink ons één en ander verteld over het beleggen in whisky. Speciaal voor u deze informatie hier nog even op een rij.

De smaak van rendement
De vraag naar langdurig op vat gerijpte Scotch Single Malt is al geruime tijd aan het groeien. De voorraad van dit type hoogwaardige whisky kan niet meebewegen met de spectaculaire prijsontwikkeling.

Structurele schaarste
Terwijl de wereldvraag naar Scotch Single Malt stijgt, kan het product maar in één gebied op aarde geproduceerd worden: Schotland. De capaciteit van distilleerderijen is beperkt; productieverhoging is niet te realiseren door de stookketels dag en nacht te laten werken. Want om smaak te ontwikkelen, moet de whisky rijpen op vat. De voorraad nieuwe vaten Single Malt kan slechts langzaam groeien.

Oude voorraad dunt snel uit
Belangrijker is dat de voorraad oude vaten in zeer hoog tempo afneemt. Tot in de jaren 90 voorzagen distillateurs niet dat de vraag naar oude Single Malts de huidige hoogten zou bereiken.
In de decennia daarvoor sloten zelfs 28 van de 132 distilleerderijen hun deuren. Iets wat nu onvoorstelbaar is. Bij elkaar zijn 32 single malt merken nu maar zeer beperkt verkrijgbaar. Daarbij hebben stijgende prijzen een trend in gang gezet die de schaarste nog eens versterkt.

Posities innemen
Steeds meer distilleerderijen brengen hun Single Malts uit onder hun eigen label. Indicatief is de trend van de zogeheten "non-age" edities, oftewel het uitbrengen van Single Malts, die korter dan 10 jaar op vat hebben gelegen. Distilleerderijen zien hun voorraad oudere whisky's snel slinken. Voor investeerders is dit dan ook het moment om kansrijke posities in te nemen. Met andere woorden: om oude, hoogkwalitatieve vaten aan te kopen zolang het nog mogelijk is.

Waarom de vraag stijgt, Verbazend hoge koopbereidheid
In bepaalde delen van de wereld, in Rusland en vooral ook in Azië, neemt het aantal bijzonder welgestelde mensen sterk toe. Veel van deze nieuwe rijken hebben een voorkeur voor hoogwaardige, klassiek-Europese producten. Ook Single Malt is toegetreden tot de perceptie van dingen, die men moet hebben. Single Malts komen uit in kleine oplagen, wat de exclusiviteitsbeleving bevordert. De hoge productkwaliteit wordt wereldwijd onderschreven door connaisseurs. Met Single Malt mag men gezien worden. Deze factoren kunnen de koopbereidheid doen stijgen tot verbazende hoogten. Op Changi Airport (Singapore) ging een fles Dalmore 1962 van de hand voor 125.000 Britse pond.

Een aparte klasse in luxe
Natuurlijk is deze volstrekt uitzonderlijke prijs geen betrouwbare indicator, als u overweegt een bepaalde investering te doen. Maar het feit wijst wel op een groot verschil tussen blended whisky's en Single Malt Whisky's. De hoogste prijs die ooit is betaald voor een luxe blended whisky, bedraagt $ 30.000. Deze blend zat in een voor de gelegenheid gemaakte porseleinen fles versierd met een plaque van zilver en 24-karaats goud. Toch zou u liever een Macallan Fine and Rare 1926 in uw kluis hebben staan. Achter het gewone glas en het papieren etiket bevindt zich een waarde van $ 75.000. Ten opzichte van blended vormt Single Malt duidelijk een klasse apart.

Potentiële waarde
De toekomstige marktwaarde van een vat Single Malt is afhankelijk van een aantal factoren. Een daarvan is de smaak/kwaliteit score die aan de whisky wordt toegekend. Van vat tot vat varieert deze score aanzienlijk. Vaten zijn namelijk gemaakt van eikenhout, een natuurproduct dat letterlijk aan elke vat inhoud een eigen, uniek smaakpotentieel verleent. Dit in combinatie met de duur van de rijping.

Nog interessanter dan flessen: vaten!
Het is niet mogelijk om op deze plaats een voor beleggers relevante uitspraak te doen over de waarde, of gemiddelde waarde van vaten Single Malt Whisky. Echter, de volgende reken analogie is een interessante indicator. Tussen 2007 en 2013 bedroeg op de World Whisky Index de gemiddelde waardestijging van alle verhandelde flessen 15%. Jaarlijks. Alleen al deze opbrengst (cumulatief 78%) maakt het de moeite waard om er eens met een investeerdersblik naar te kijken. Echter, vaten zijn verkrijgbaar voor veel lagere prijzen. Bijgevolg is hun potentiële waarde ook veel hoger.

Verhandelbaarheid
Scotch Whisky International is erop ingericht om de verhandelbaarheid van een aangekocht vat zo groot mogelijk te houden. Ten eerste blijft uw vat fysiek daar waar de meeste kopers zijn: in Schotland. Het ligt veilig opgeslagen in een bonded warehouse. Dit is een geconditioneerde ruimte onder toezicht van de Britse douane; de verkrijging en eigendom van het vat zijn daardoor geheel BTW- en accijnsvrij tot aan moment van botteling.

U bepaalt
Het vat blijft in het bonded warehouse totdat de Voorgestelde Optimale Rijpingstijd (VOR) is verstreken. Na de VOR heeft de whisky het punt bereikt, waarop deze de hoogste opbrengst kan behalen. U bent als eigenaar uiteraard geheel vrij om u te houden aan de VOR of niet. Wat betreft verkoop van de Single Malt zijn er de volgende opties:

- verkoop van het vat aan een u bekende partij
- terugkoop van het vat door SWI
- botteling van de inhoud onder een SWI-label, waaronder MO ÓR
- botteling van de inhoud onder uw eigen label

Terugkoop mogelijkheid
Individuele voorstellen tot terugkoop van een vat behandelen wij met welwillendheid. Behoudens beperkingen die verband houden met onze liquiditeit, is het altijd mogelijk om uw vat of uw portefeuille aan SWI voor terugkoop aan te bieden.

Scotch Whisky International (SWI),  een van de grootste spelers op de wereldmarkt, faciliteert beleggingen in zeldzame en hoogwaardige Single Malt Whisky’s.

Wij bieden klanten uniek samengestelde portefeuilles met vaten, flessen of beide.
Ons werkgebied is internationaal, momenteel hebben wij ambassadeurs in Nederland, België, Groot-Brittanië, China en Spanje.

Whiskybelegger voldoet aan eisen AFM
Whiskybedrijf Scotch Whisky International (SWI) heeft een vergunning van de Autoriteit Financiël.e Markten (AFM) gekregen waarmee whisky kan worden aangeboden als beleggingsobject.

Meer weten? Neem dan contact op met Machiel Jimmink. 
Telefoonnummer: 0631571075        www.worldwhiskyindex.com
E-mailadres:  mj@swi1.com          www.scotchwhiskyinternational.com

 

Het bestuur

DGA Network Nederland

Stuur een mail